2006 Zima

Dvoudenní přednášková akce Linuxový víkend, která se konala 2. a 3. prosince 2006 v posluchárně 209 na ČVUT FEL. Akce je unikátní tím, že je určena i pro úplně obyčejné uživatele počítačů, kteří mají zájem zjistit, co je to GNU/Linux a k čemu je dobrý. Poděkování taktéž patří panu Ing. Hulínskému, který nám poskytl zázemí pro pořízení záznamu.

Události

Streaming s pomocí VLC (Jiří Snopek) 2. 12. 2006

Streaming s pomocí VLC [* http://www.avc-cvut.cz/pictures/upload/16px-VLC_media_player_icon.png *]. Jak je možné vlastní televizi vysílati a nebo digitální vysílání sobě na mnoha televizích zpřístupniti.

Magie spojená s provozem Linuxu na notebooku (Pavel Machek) 3. 12. 2006

Přednáška nabitá informacemi a zábavou. Pavel Machek je nyní zaměstnán u SUSE a významnou měrou se podílí na vývoji hibernace linuxového kernelu a na podpoře HW obecně.

Routing statický i dynamický (Mgr. Ondřej Filip) 2. 12. 2006

Konfigurace sítí od těch nejjednodušších po rozsáhlé dynamicky směrované. Instantní úvod do OSPF a Quaggy.

Kdo si hraje, nezlobí (Oto \"tapik\" Buchta) 3. 12. 2006

Oto \'tapik\' Buchta, správce českého překladu a jednoho z tažení tahové fantasy strategie Bitva o Wesnoth, se Vás pokusí přesvědčit, že kvalitní grafiku, výbornou hratelnost, originalitu a geniální architekturu lze najít i mezi Linuxovými hrami a že skloubení s výhodami svobodného software přináší výhody hlavně hráčům.

Linkonto (Bohdan Milar) 3. 12. 2006

Bohdan Milar představí komplexní účetní program pro Linux.

Akcelerovaný desktop aneb Beryl (Jenda Vančura) 2. 12. 2006

Nejnovější a nejžhavější novinky ve světě pracovních prostředí.

IP telefonie a ENUM na Asterisku (Ondřej Surý) 2. 12. 2006

Jak volat bez drátů a ještě k tomu někam i zadarmo? Řešením je vlastní ústředna. Jak nakonfigurovat open source telefonní ústřednu Asterisk pro IP telefonii a dotazování do ENUM.

Bojujeme se spamem (Jan \"Yenya\" Kasprzak) 2. 12. 2006

Jak fungování elektronické pošty usnadňuje život spammerům a tím jej znesnadňuje obyčejným lidem. Co je spam, odkud se bere, jaké má vlastnosti. Jak spam rozpoznat a efektivně se mu bránit. Jak tyto obrany lze obejít a proč tady spam bude nejspíš stále. Doporučené praktiky pro konfiguraci poštovních serverů se zaměřením na snížení množství smetí v elektronické poště.

Linuxové minimum správce Debianu (Dan Ohnesorg) 2. 12. 2006

Základními postupy při administraci systému, diagnostice chyb a rady pro začínající správce.

Red Hat Czech, Fedora Core 6 a Red Hat Enterprise Linux 5 3. 12. 2006

Představení společnosti Red Hat Czech a brněnského vývojového střediska, krátké představení Red Hat International, popis vývojového modelu distribuce Fedora Core a Red Hat Enteprise Linuxu včetně popisu rozdílu mezi distribucemi Fedora Core a Red Hat Enteprise Linux (RHEL). Dále novinky v distribuci Fedora Core 6, připravované novinky v distribuci RHEL5, praktické ukázky, stručně o virtualizaci a nakonec představeni Xenu a nových nástrojů pro správu virtuálních domén.

SLED aneb SUSE Enterprise Desktop Linux (Ing. Aleš Kučera) 3. 12. 2006

Ing. Aleš Kučera, ředitel Novell ČR, představí desktopové řešení vhodné pro ta nejnáročnější nasazení.

Domácí kancelář (Dan Ohnesorg a sličná asistentka) 3. 12. 2006

Každý ví, že pod Linuxem neběží Microsoft Office. Tato přednáška ukazuje, že existují zdatné alternativy, které vás přesvědčí, že život je možný i bez Microsoft Office.

Webový server Apache (Ondřej Čečák) 2. 12. 2006

Základní a pokročilá konfigurace aneb vlastní WWW server jednoduše.

Multimedia (Antonín Mička a Lukáš Malý) 2. 12. 2006

Linux je zdatným pomocníkem i při zpracování multimedií. Ukážeme Vám, jak si zorganizovat fotografie, jak poslouchat muziku, jak vypálit CD a několik dalších jak.